Rozważasz zakup sprawdzonego kuchennego urządzenia, które pozwoli Ci cieszyć się niezwykłym smakiem, aromatem oraz wartościami odżywczymi – świeżo przygotowanych soków? Napotykasz jednak na jeden mały problem związany z wyborem pomiędzy wolnoobrotową wyciskarką oraz tradycyjną sokowirówką. Zgadza się?
Czytaj dalej, aby poznać kluczowe atuty wyciskarek i sprawdzić, czym tego rodzaju urządzenia różnią się od zwykłych sokowirówek.
Spis Treści
Jakie są główne zalety wyciskarek wolnoobrotowych?
Dla Twojej wygody – wszystkie najważniejsze kwestie zawarliśmy 3 konkretnych punktach. Oto one!
#1 Otrzymujesz więcej soku – z dokładnie tej samej ilości warzyw lub owoców
Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to ograniczenie – wbrew pozorom to właśnie “wolnoobrotowość” wyciskarki stanowi tak naprawdę jej największy atut. W tym przypadku “wolno” oznacza bardzo dokładne i precyzyjne wyciskanie produktów spożywczych – dosłownie do ostatniej kropli.
Niestety, tego samego nie da się powiedzieć o klasycznej sokowirówce. Ona, zamiast wyciskać, tak naprawdę “mieli” owoce i warzywa, przez co znaczna część soku i wartości odżywczych trafia nie do szklanki, a po prostu do odpadków.
#2 Zyskujesz całe bogactwo witamin i minerałów
Charakterystyka pracy wyciskarki wolnoobrotowej ma wpływ nie tylko na ilość tak wyprodukowanego soku, ale również jego jakość. Powolne obroty sprawiają, że urządzenie się nie nagrzewa, temperatura wyciskarki pozostaje niska i tworzy idealne warunki powstawania dobrego napoju.
W przypadku “zwykłej” sokowirówki prędkość działania powoduje znaczący wzrost temperatury, który to z kolei wpływa destrukcyjnie na sam sok. Powoduje nie tylko utratę jego pierwotnego smaku i aromatu, ale przede wszystkim – znaczne zubożenie wartości odżywczych.
#3 Ułatwiasz sobie swoje codzienne życie
Choć w przypadku przygotowywania soków najważniejsze są walory smakowe i zdrowotne – warto pamiętać również o kwestiach komfortu. Z wyciskarką przygotowanie ulubionego napoju na bazie owoców, warzyw oraz innych składników, zajmuje dosłownie kilka chwil. Wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki, wsypać do pojemnika i uruchomić, aby już po kilku sekundach zobaczyć strumień płynących pyszności.
Ponadto, wolnoobrotowe wyciskarki składają się tylko z kilku niezbędnych elementów, które łatwo się zdejmuje i jeszcze prościej czyści. I to nawet pod zwykłą bieżącą wodą!
Sokowirówka z kolei składa się z wielu małych elementów. Przez to proces tworzenia soku jest zdecydowanie dłuższy, a sprzątanie “po” kosztuje nie tylko czas, ale również sporo nerwów.
Zalety wyciskarki wolnoobrotowej – podsumowanie
Jeśli do tej pory wybór pomiędzy wyciskarką a sokowirówką spędzał Ci sen z powiek – mamy nadzieję, że po lekturze tego artykułu, nie będziesz mieć już żadnych wątpliwości.
Jeżeli szukasz sprawdzonej wyciskarki wolnoobrotowej – koniecznie odwiedź internetowy sklep 4Swiss, w którym czeka na Ciebie szeroki wybór tego typu rozwiązań.