grill gazowy czy węglowy

Trudno wyobrazić sobie wiosnę czy lato bez grillowania. Wspólne przyrządzanie potraw sprzyja spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi. Wybierasz właśnie grilla do swojego ogrodu i zastanawiasz się nad gazowym i węglowy? Sprawdź, który z nich jest zdrowszy, jakie mają wady i zalety i dopasuj jeden z nich do swoich potrzeb.

Grill gazowy czy węglowy – który jest zdrowszy?

Przy używaniu grilla węglowego ułożone na ruszcie mięso i warzywa mają bezpośredni kontakt z dymem oraz ogniem. Wraz ze spalanym brykietem czy węglem drzewnym niebezpieczne substancje mogą przenikać do jedzenia. Ale można sprawić, że posiłek przygotowany na grillu węglowym będzie zdrowszy – wystarczy używać aluminiowych tacek oraz dokładnie oczyszczać ruszt. Z kolei do przygotowania potraw na grillu gazowym nie potrzebujemy żadnych dodatkowych substancji. Unikamy też otwartego ognia, co sprawia, że jedzenie jest zdrowsze.

Grill węglowy jest tańszy i łatwiejszy w transporcie

Zastanawiając się, czy wybrać grill gazowy czy węglowy, wielu z nas patrzy przede wszystkim na cenę. A tutaj zdecydowanie tańszy będzie ten węglowy. Trzeba jednak pamiętać, że wybierając model za kilkadziesiąt złotych, prawdopodobnie posłuży nam on zaledwie przez jeden sezon. Z kolei grill gazowy jest droższy, ale i wykonany z solidnych materiałów, które przetrwają lata. Jest to też urządzenie znacznie bardziej zaawansowane.

Poza tym grill węglowy zaskarbił sobie sympatię również swoją poręcznością. Jest łatwy w transporcie dzięki swoim rozmiarom i wadze. Jego działanie również nie jest skomplikowane. Natomiast grill gazowy jest cięższy, ale wygodniejszy w użyciu. Możemy błyskawicznie osiągnąć temperaturę potrzebną do przygotowania potrawy, a dzięki dobrej izolacji będziemy w stanie ją utrzymać bez względu na pogodę. Kolejną zaletą tego urządzenia jest brak dymu, za którym większość nie przepada.

Grill gazowy a węglowy – smak przyrządzanych potraw

Zwolennicy grilla węglowego wskazują właśnie na wyjątkowy aromat jako jeden z dużych plusów. Nie da się ukryć, że dla wielu z nas smak nadany potrawom przez dym jest tym, dlaczego lubimy je przyrządzać właśnie w ten sposób. Z kolei grill gazowy posiada aromatyzery – to one ochraniają palniki oraz odpowiadają za równomierne rozprowadzanie temperatury. Wpływają też na smak posiłku, sprawiając, że odparowywane soki i tłuszcze trafiają prosto do grillowanej potrawy.

Jednak, jeżeli wybierasz grill gazowy, ale jesteś fanem podwędzanego jedzenia, nic straconego. Możesz zaopatrzyć się w specjalną skrzynkę do wędzenia. Po dodaniu do niej wilgotnego drewna nada potrawie odpowiedni aromat.

Jak widzisz, zarówno grille gazowe, jak i węglowe, mają sporo zalet. To, który z nich wybierzesz, zależy przede wszystkim od twoich osobistych upodobań. Za grillem węglowym na pewno przemawia niska cena, łatwość transportu oraz – dla niektórych – wyjątkowy smak potraw. Natomiast grill gazowy zachwyca solidnością i utrzymaniem odpowiedniej temperatury, bez względu na panującą pogodę. Szeroki wybór produktów z kategorii grille znajdziesz na stronie: https://www.empik.com/dom-i-ogrod/grill-i-akcesoria/grille,39700501,s

Artykuł sponsorowany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here