Jak parzyć herbatę - oto przewodnik po parzeniu wszystkich typów herbaty
Fot. Unsplash.com

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co składa się na idealną filiżankę herbaty i jak parzyć herbatę? To nie cukier i mleko, ale raczej wiedza na temat minerałów, temperatury i czasu, chociaż cukier z pewnością nigdy nie boli. Niezależnie od tego, czy jesteś właścicielem kawiarni, czy po prostu chcesz zostać koneserem herbaty, możesz skorzystać z poniższego poradnika. Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje o tym, jak zaparzyć najlepszą filiżankę herbaty.

Jak parzyć herbatę zieloną? Co musisz wiedzieć o temperaturze i czasie parzenia?
Fot. Unsplash.com

Jak parzyć herbatę? Czynniki wpływające na smak herbaty

Jak w przypadku każdego kulinarnego przedsięwzięcia, istnieje kilka czynników, które wpłyną na smak produktu. Znajomość sposobu, w jaki każdy z tych czynników wpływa na herbatę, pomoże Ci znaleźć system parzenia, który będzie dla Ciebie najlepszy.

Temperatura parzenia herbaty

Częstym błędem podczas parzenia herbaty jest doprowadzenie wody do wrzenia. Stan wrzenia uwalnia tlen z wody, co uniemożliwia herbacie osiągnięcie pełnego potencjału smakowego. Różne rodzaje herbat smakują również najlepiej, gdy są parzone w różnych temperaturach. Na przykład temperatura zielonej herbaty powinna różnić się od czarnej herbaty.

Jak parzyć herbatę czarną, oolong, zieloną, białą, roibos?

  • Czarna herbata – czarna jest najbardziej wytrzymałą z odmian herbaty. Może być parzona w prawdziwie wrzącej wodzie, zwykle parzonej przez 4 do 6 minut.
  • Herbata Oolong – jak można się było spodziewać, herbata oolong plasuje się między zieloną a czarną. Najlepsza temperatura to około 87°C. Ale oolong należy parzyć dłużej niż czarną herbatę, przez około 5 do 8 minut.
  • Zielona herbata – będziesz musiał być delikatniejszy w przypadku zielonej herbaty. Temperatura wody powinna wynosić około 65-70°C i parzona tylko przez 2 do 4 minut.
  • Biała herbata – kolejna delikatna herbata, którą należy traktować delikatnie. Woda może być nieco cieplejsza niż w przypadku zielonej herbaty, bo wynosi 80°C. Należy jednak pozwolić jej parzyć się dłużej, przez co najmniej 4 do 6 minut.
  • Herbata Rooibos – ta czerwona herbata ziołowa z Republiki Południowej Afryki jest bardzo odporna. Powinna być przygotowywana z w pełni wrzącą wodą, tak jak czarna herbata.

Jak parzyć herbatę ziołową?

Przy tak wielu różnych ziołach, których można używać do sporządzania mieszanek herbat ziołowych, nie ma możliwości podania jakichkolwiek wskazówek dotyczących temperatury lub parzenia z jakąkolwiek dokładnością. Większość ziół można zaparzyć we wrzącej wodzie i moczyć przez około 5 minut. Aby uzyskać idealną filiżankę, możesz potrzebować trochę prób i błędów. Jak widać, wiele rodzajów herbat najlepiej smakuje zaparzona tuż przed osiągnięciem przez wodę temperatury wrzenia (100°C). Nawet jeśli woda zagotuje się i ostygnie do idealnej temperatury, nadal będzie uwalniać tlen. Tak więc w tym momencie najlepiej jest zacząć od nowa z nową wodą.

Jak długo parzyć herbatę?

Określenie czasu parzenia herbaty może być trudne, ponieważ czasy te mogą się znacznie różnić w zależności od rodzaju używanej herbaty. Ponadto istnieją subtelne smaki, które pojawią się, gdy herbata będzie parzona. Wiele osób ma różne preferencje co do tego, który z tych smaków jest dla nich najbardziej atrakcyjny. Tak więc, mimo że mogą istnieć ogólne wytyczne dla każdej ogólnej odmiany herbaty. Sugeruje się, aby przetestować każdą nową herbatę i próbować jej co 30 sekund, aby znaleźć najlepszy dla siebie smak.

Różne rodzaje herbat mają różny czas i temperaturę parzenia.
Fot. Unsplash.com

Jak zaparzyć najlepszą mrożoną herbatę?

Możesz użyć tych samych liści herbaty, których używałbyś do gorącej herbaty, aby zrobić pyszną mrożoną herbatę. Istnieje kilka różnych sposobów parzenia mrożonej herbaty, ale niezależnie od wybranej metody, zawsze należy podwoić ilość liści herbaty, której używałbyś do przygotowania gorącej filiżanki, aby zapewnić mocny i aromatyczny mrożony napój.

Techniki parzenia mrożonej herbaty

  1. Gorący napar – jest to prawdopodobnie najczęstsza technika parzenia mrożonej herbaty i zasadniczo polega na przygotowaniu skoncentrowanej porcji gorącej herbaty, którą następnie wlewasz do lodu i przechowujesz w lodówce. Używając metody parzenia na gorąco, należy dodać cukier lub miód, gdy herbata jest jeszcze gorąca, aby całkowicie się rozpuściła.
  2. Zimny ​​napar – ta metoda nie wiąże się z podgrzewaniem w żadnym momencie procesu, ale polega raczej na czasie, aby wydobyć smaki z liści herbaty. Wystarczy umieścić wybrany sposób parzenia herbaty w pojemniku z zimną wodą i pozostawić w lodówce na 6-12 godzin. Jeśli chodzi o słodziki, do zimnego naparu dobrym wyborem są agawa lub syrop cukrowy, ponieważ łatwiej się rozpuszczają niż zwykły cukier granulowany.
  3. Napar „słoneczny” – Być może słyszałeś o „herbacie słonecznej”. Ta technika jest tak prosta, jak się wydaje. Wystarczy umieścić torebkę lub kulkę herbaty w przezroczystym pojemniku z zimną wodą i odstawić na kilka godzin na słońcu. Możesz wykończyć herbatę słoneczną sokiem owocowym, aby stworzyć miksturę, która jest całkowicie Twoja.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here