Yerba Mate świetnie podnosi koncentrację i pozwala na zachowanie skupienia.
Fot Unsplash.com

Sztuka parzenia herbaty sięga tysięcy lat a wraz z nią pojawia się zawsze pytanie w czym parzyć herbatę. Istnieje wiele różnych sposobów parzenia herbaty, a wiele z nich sprowadza się po prostu do osobistych preferencji. Jeśli wybierasz luźną herbatą liściastą, masz do wyboru kilka opcji wyposażenia takich jak imbryki i zaparzacze do herbaty.

Herbatę równie dobrze można zaparzyć we French Pressie, jednak może ona wyjść zbyt mocna.
Fot Unsplash.com

W czym parzyć herbatę – zaparzacz do zanurzenia

Zaparzacz do herbaty to pojemnik, który pozwala napełnić go sypką herbatą, a następnie zamknąć. Zaparzacze do herbaty działają zasadniczo w taki sam sposób, jak torebki z herbatą. Zanurza się je w gorącej wodzie, a następnie wyciąga, gdy jest gotowa. Zaletą korzystania z tych poręcznych małych urządzeń jest to, że można ich używać wielokrotnie, gdzie torebki herbaty muszą zostać wyrzucone. Kolejną zaletą jest to, że możesz mieszać własne mieszanki różnych odmian herbat, aby stworzyć charakterystyczną mieszankę, która będzie odpowiadać twoim preferencjom.

Parzenie herbaty w french pressie

Być może znasz french press jako przyrząd do parzenia kawy, ale możesz nie zdawać sobie sprawy, że urządzenie to nadaje się również do parzenia herbaty. Jedną z zalet używania french pressa do parzenia herbaty jest to, że można zaparzyć kilka filiżanek jednocześnie. Kolejną zaletą tego narzędzia jest to, że można parzyć i podawać w tym samym naczyniu. Jedną z wad jest jednak to, że istnieje ryzyko przeparzenia herbaty, ponieważ liście nie są usuwane po zaparzeniu, ale po prostu siadają na dnie. Z czasem napar może zrobić się przez to zbyt mocny.

W czym parzyć herbatę: sitka do parzenia herbaty

Sitka do herbaty umieszcza się nad filiżanką. Są to małe siatkowe koszyczki, do których wsypujemy odmierzoną ilością liści. Herbatę przygotowuje się, polewając liście gorącą wodą, pozwalając jej przejść przez nie i przepłynąć przez siatkę sitka. Sitko następnie zdejmuje się z górnej części filiżanki przed podaniem. Ta technika nie jest zbyt popularna i nie daje dużej kontroli nad długością czasu parzenia. Może być jednak zdecydowanie wygodną opcją dla osób, które wolą herbatę o słabszej mocy.

Papierowe saszetki do parzenia herbaty

Możesz kupić gotowe torebki papierowe do zaparzania herbaty liściastej lub zrobić własne z filtra do kawy lub innego podobnego papieru bezpiecznego dla żywności. Ta opcja jest wygodna, gdy priorytetem jest łatwe czyszczenie. Ponieważ papierowe torebki herbaty są jednorazowe, co pozwala zaoszczędzić czas podczas sprzątania. Można kupić gotowe mieszanki herbat w papierowych saszetkach lub kupić papierowe saszetki i pakować do nich własne kompozycje.

Herbata w papierowych saszetkach jest wygodną opcją dla osób, które lubią herbatę o określonej mocy - łatwość wyjęcia i pilnowania czasu parzenia jest tu zaletą.
Fot Unsplash.com

W czym parzyć herbatę: jak robić herbatę w imbryku?

Jeśli nie jesteś zainteresowany żadnym z wyżej wymienionych urządzeń do parzenia herbaty, dobry stary imbryk do herbaty jest zawsze świetnym wyborem. Ale, podobnie jak w przypadku wielu aspektów procesu warzenia, nie wszystkie imbryki zapewniają takie same rezultaty. Wiele czajniczków ma wbudowane sitka, które pomagają w procesie infuzji, ale inne będą wymagały użycia oddzielnego koszyczka lub zaparzacza. Innym ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę, jest to, w jaki sposób materiał, z którego wykonany jest imbryk, zatrzymuje ciepło i jaka temperatura parzenia herbaty jest idealna dla danego rodzaju herbaty

Żeliwne imbryczki do herbaty

Czajników wykonanych z żelaza (żeliwa) używa się do serwowania zielonych herbat w stylu azjatyckim. Jednak należy pamiętać, że żeliwo zatrzymuje ciepło przez długi czas. Dzięki czemu jest lepszym rozwiązaniem dla herbat, które muszą być zaparzane w wyższej temperaturze, takich jak czarna herbata.

Szklane imbryczki do herbaty

Szklane czajniki nie tylko pięknie prezentują kolor twojej herbaty, ale także dobrze zatrzymują ciepło. Oznacza to, że zapewniają idealną temperaturę zielonej herbaty i świetnie nadają się również do białej herbaty. A także do parzenia herbat kwitnących. Herbaty kwitnące to kule herbaty ręcznie składane z kwiatów oraz liści białej, zielonej lub czarnej herbaty. Po wrzuceniu jej do imbryka z gorącą wodą kula powoli rozkwita odsłaniając kolorową kompozycję schowaną w otoczce z liści herbaty. To nie tylko piękne, ale także bardzo smaczne rozwiązanie!

Sprawdź też jak parzyć herbatę – zależnie od rodzaju oraz jak usunąć kamień z czajnika!

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here