Bitwa kawiarka czy French Press trwa wśród miłośników kawy na całym świecie. My podpowiadamy co wybrać!
Fot. Unsplash.com

Bitwa kawiarka czy French Press trwa wśród miłośników kawy na całym świecie. W świecie kawowych snobów każdy ma zdecydowaną opinię o tym, który z nich produkuje najlepszy napar. A opinie nie są zbyt pomocne, jeśli próbujesz wybrać między tymi dwoma produktami.

Kawiarka wymaga od nas odrobiny doświadczenia podczas parzenia kawy.
Fot. Unsplash.com

Kawiarka – co to jest?

Kawiarki są często określane jako „ekspresy do kawy na płytę kuchenną” ze względu na skoncentrowany i, jeśli masz duże umiejętności lub szczęście, kremowy charakter wytwarzanej przez nie kawy. W przeciwieństwie do tego, nazywa się ją też „metodą kowbojską”. Co może dać ci wyobrażenie o tym, co się stanie, jeśli nie masz zbyt wielu umiejętności lub szczęścia podczas parzenia kawy. Magia kawiarki tkwi w sposobie parzenia. Dzieli się ona na trzy komory: jedną na wodę, jedną na fusy i jedną na produkt końcowy. Garnek ustawia się na kuchence, a dno wypełnia gorącą wodą. Zwykle znajdziesz je wykonane z aluminium lub stali nierdzewnej, ponieważ muszą być odporne na wysokie temperatury. Gdy woda zaczyna wrzeć, ciśnienie pary wypycha ją w górę przez fusy z kawy. Ekstrahowana kawa jest następnie przepuszczana przez dzióbek i rozpylana na wierzchu dzbanka. Nietrudno zauważyć, że metoda parzenia opiera się na parze w sposób podobny do ekspresu do kawy.

French Press – co to jest?

Kawę French Pressa można określić jako pełnowartościową lub ciężką ze względu na charakter metody parzenia. Oznacza to, że są one podstawą w każdej rzemieślniczej kawiarni, do której wejdziesz, ponieważ poważni fanatycy kawy wolą bogatszy smak kawy z French Pressa niż zwykły ekspres przelewowy. Parzenie kawy we French Pressie odbywa się poprzez bardzo precyzyjny proces moczenia. Grubo zmieloną kawę zalewamy prawie wrzącą wodą i pozostawiamy do zaparzenia na krótki, ale dokładny okres. Bezpośrednio przed podaniem mokre fusy są mocno ubijane na dnie karafki za pomocą tłoczka z drobnej siatki, aby zapobiec ich końcowej ekstrakcji.

Kawa do French Pressa jest zwykle bardzo treściwa i bogata, ale czasami zawiera osad.

Kawiarka czy French Press – co jest lepsze?

  1. French Press daje ci ogromną kontrolę nad gotową kawą. Kawiarka natomiast wymaga większych umiejętności, ponieważ mamy przy niej mniejszą kontrolę.
  2. Przy użyciu French Pressa zalewamy kawę wrzątkiem, pozwala nam to określić dokładny czas parzenia. Przy kawiarce ten proces nie jest widoczny.
  3. Kawiarki wymagają więcej umiejętności, aby za każdym razem przygotować wspaniałą kawę. Jeśli posuniesz się zbyt daleko, skończysz z dosłownym bałaganem lub kawą o wyjątkowo ostrym smaku.
  4. Korzystanie z kawiarki to nie fizyka jądrowa, ale stanowi większe wyzwanie niż praca z French Pressem.
  5. Obie metody dają możliwość uzyskania pysznej kawy o odważnym i wyrazistym smaku.
  6. Kawa z French Pressa jest zwykle bardzo treściwa i bogata, ale czasami zawiera osad. Aby zmniejszyć ryzyko, trzymaj się grubo zmielonych ziaren. Wymaga to kupowania odpowiednich rodzajów lub młynka do kawy.
  7. Kawa zaparzona w kawiarce jest mocna, ostrzejsza i zdecydowanie satysfakcjonująca, jeśli lubisz pełny smak kawy. Świetnie nadaje się także jako baza do kaw mlecznych typu latte czy cappuccino. Ci, którzy kochają espresso, ale nie chcą inwestować w drogie ekspresy, powinni rozważyć zakup kawiarki.
  8. French Press nadaje się także do parzenia herbaty, zamiast zaparzacza do herbaty.
French Press pozwala nam osiągnąć delikatną, ale bardzo aromatyczną kawę.
Fot. Unsplash.com

Kawiarka czy French Press – co lepiej wybrać?

Zarówno kawiarka, jak i French Press są dość przystępne cenowo i można je znaleźć za mniej niż 50 zł. Jeśli opierasz swoją decyzję wyłącznie na kosztach, wiedz, że oba elementy wyposażenia mieszczą się w tym samym przedziale cenowym. I przy odpowiednim traktowaniu posłużą równie długo.  Istnieją małe French Pressy na jedną kawę i kawiarki, które kosztują mniej niż 25 zł. Są także niezwykle fantazyjne modele rzemieślnicze, które kosztują znacznie ponad 200 zł. Nieco droższe będą też kawiarki z przeznaczeniem na płytę indukcyjną. Dlatego też cena nie jest wyznacznikiem co warto wybrać. Dlatego lepiej zdecydować się po ich rezultatach. Jeśli nie lubisz ostrej kawy lub espresso, ale chcesz czegoś bardziej aromatycznego niż standardowa kawa, wybierz French Press. Ci, którzy wolą kawę bez osadu i napar bardziej zbliżony do espresso, zazwyczaj wybierają kawiarki. Chociaż są na tyle tanie, że warto kupić obie i porównać samemu co nam lepiej smakuje.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here