Kawa ziarnista a kawa mielona. Wybór nie jest łatwy, ale możliwy.
Fot. Unsplash.com

Kawa ziarnista a kawa mielona. Jaka jest w ogóle różnica między tymi dwoma? Różnice mogą początkowo nie wydawać się zbyt ważne. Jeśli chcesz zostać mistrzem robienia kawy w domu, będziesz chciał poznać kontrast między tymi dwoma różnymi formami kawy. Główna rozbieżność jest dość łatwa do zauważenia, ponieważ jest to fizyczna forma samej kawy.

Kawa ziarnista idealnie nadaje się dla miłośników parzenia kawy o różnej mocy i w różny sposób.
Fot. Unsplash.com

Kawa ziarnista

Kawa pełnoziarnista jest dokładnie tym, czym się wydaje: niezmielona i wciąż w postaci ziaren kawy. Jeśli miałbyś kupić torebkę do zaparzenia w domu, z pewnością będziesz potrzebować młynka do kawy, aby przyrządzić z nich kawę. Po zmieleniu możesz używać jej jak kawy mielonej. Lokalne palarnie będą sprzedawać swoją kawę w takiej formie, bo ziarna są najlepsze tuż po wypaleniu. Istnieje wiele powodów, dla których ludzie wolą kawę pełnoziarnistą. Palarnie często wysyłają przesyłki kawy w tej formie, ponieważ jest to najlepsza forma zapewniająca zachowanie smaku i ogólnej jakości ziaren podczas transportu. Kawę pali się w całych ziarnach. Dlatego kawa ziarnista jest zazwyczaj świeższa niż mielona.

Kawa mielona

Podobnie mielona kawa jest dokładnie tym, na co wygląda. Tuż po paleniu ziaren są one rozdrabniane za pomocą młynków. W ten sposób powstaje kawa mielona. Miłośnicy kawy instant szybko staną się wielbicielami zmielonych ziaren, ponieważ łatwiej je znaleźć w sklepach i łatwiej zaparzyć. Istnieje wiele różnych mieszanek i rodzajów palenia do wyboru, ponieważ wielu regularnie pijących kawę woli robić kawę z kawy wstępnie zmielonej.

Kawa ziarnista a kawa mielona – podobieństwa i różnice

Trwałość

Termin przydatności do spożycia jest kluczowym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę przed zakupem zarówno całej, jak i mielonej kawy. Bez względu na to, co to jest, kawa zawsze smakuje najlepiej, gdy jest świeża, dlatego ważne jest, aby znać różnice między przechowywaniem kawy ziarnistej a mielonej. Zaraz po prażeniu ziarna z czasem powoli tracą świeżość. Dlatego jeśli chodzi o długowieczność, królują całe ziarna. Niestety po zmieleniu ziarna zaczynają tracić świeżość. Po fizycznym rozbiciu ziarna stają się bardziej podatne na wilgoć i ciepło. Dlatego często łatwiej jest zepsuć kawę mieloną znacznie szybciej niż całe ziarna. Dlatego ważne jest, aby przechowywać kawę w miejscu odizolowanym od światła, ciepła i wilgoci, najlepiej w spiżarni lub w chłodnej, ciemnej szafce.

Smak

Tak jak całe ziarna są najświeższe, tak i są one powszechnie lubiane, ponieważ są pełne smaku. Zachowują większość smaku, ponieważ nie przetwarza się ich tuż po paleniu. Wielu uzależnionych od kawy ręczy, że nie ma nic wspanialszego niż świeża, aromatyczna filiżanka kawy ziarnistej. Z tego powodu palacze kawy wolą sprzedawać swoje produkty w postaci całych ziaren, aby zachować charakterystyczne smaki i aromaty dla swoich konsumentów. Chociaż nie jest tak mocna jak kawa ziarnista, kawa mielona może być nadal aromatyczna. Jeśli nie masz nic przeciwko poświęceniu odrobiny świeżości i smaku, może szybko stać się ulubionym dzięki prostemu procesowi jego przyrządzania.

Dostępność

Ziarna są idealne dla ludzi, którzy lubią mielić kawę i eksperymentować z metodami parzenia w domu. Jednak praca z kawą ziarnistą wymaga trochę czasu i praktyki, ponieważ jest to bardzo praktyczny, ręczny proces. Większość zapalonych miłośników kawy wybiera kawę wstępnie zmieloną, ponieważ oszczędza to dużo czasu i energii. Kawę mieloną dużo łatwiej dostać niż kawę ziarnistą. Można ją kupić w każdym sklepie spożywczym.

Metoda parzenia

Być może najważniejszą różnicą między kawą pełnoziarnistą a mieloną jest różnica między napojami, które można przyrządzić z każdego z nich. Jeśli jesteś miłośnikiem świeżo mielonej kawy, to jeśli interesuje cię parzenie za pomocą ekspresu do kawy, kawiarki czy French Pressa, powinieneś używać kawy pełnoziarnistej. Ponieważ te różne metody parzenia wymagają grubego mielenia. Chociaż łatwiej jest znaleźć kawę wstępnie zmieloną, opcje parzenia ograniczają się ze względu na wcześniej ustalone rozmiary mielenia. Jeśli jednak jesteś fanem robienia dobrej, starej filiżanki kawy w domu, jedną ze sposobów parzenia, które szczególnie pokochasz, jest ekspres przelewowy.

Kawa mielona jest dużo łatwiej dostępna.
Fot. Unsplash.com

Kawa ziarnista a kawa mielona – która jest lepsza?

Ostateczna decyzja między kawą ziarnistą a kawą mieloną zależy od ciebie. Jeśli szukasz kawy najwyższej jakości i jak najbardziej wypełnionej smakiem, zacznij przyglądać się kawie pełnoziarnistej. Ponadto, jeśli chcesz rozpocząć parzenie kawy w bardziej ręcznym procesie, zechcesz poeksperymentować z kawą pełnoziarnistą, aby rozpocząć samodzielne mielenie, odmierzanie i robienie kawy. Podobnie, jeśli twoim głównym zmartwieniem jest wygoda, to mielona kawa będzie lepsza. Jest to prawdopodobnie jedna z najbardziej korzystnych cech kawy mielonej, ponieważ przedostała się do wielu domów w wielu klasach społecznych.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here