Jak zrobić domowe mydło? Jest to trudny, ale warty uwagi proces!
Fot. Unsplash.com

Domowe mydło jest kolejnym krokiem dla każdego zapalonego w filozofii zero – waste. Nie tylko jest dużo tańsze, ale także pozwala nam zaoszczędzić środowisko. Również mamy pewność co znajduje się w naszej kostce.

Domowe mydło jest kolejnym krokiem dla każdego zapalonego w filozofii zero – waste. Nie tylko jest dużo tańsze, ale także pozwala nam zaoszczędzić środowisko. Również mamy pewność co znajduje się w naszej kostce.
Fot. Unsplash.com

Co będziesz potrzebował, aby zrobić domowe mydło

Składniki:

  • 450 g oleju kokosowego,
  • 390 g oleju palmowego, najlepiej z odpowiedzialnego źródła lub inny olej,
  • 595 g oliwy z oliwek, najtańszej, jaką można znaleźć,
  • 520 g wody destylowanej,
  • 250 g wodorotlenku sodu (ług),
  • 7 łyżeczek olejku eterycznego lub olejku zapachowego (opcjonalnie)

 

Przybory:

  • Duże bezpieczne naczynie, takie jak emaliowany garnek na zupę *
  • Miarka lub mała miska *
  • Naczynie odporne na ciepło, najlepiej z uchwytem, ​​np. Ciężki szklany dzban *
  • Silikonowa szpatułka lub inne narzędzie do mieszania *
  • Termometr do natychmiastowego odczytu *
  • Blender zanurzeniowy *
  • Waga, która może mierzyć w gramach
  • Forma na mydło lub forma do pieczenia o wymiarach 9 na 12 cali *
  • Folia plastikowa (jeśli używasz formy do pieczenia)
  • Papier woskowany lub pergamin
  • Łyżeczka i dodatkowa miarka (jeśli używasz zapachu)
  • Stary ręcznik lub koc
  • Ostry, cienki nóż
  • Gumowe rękawiczki
  • Okulary ochronne

* Narzędzia, które dotykają ługu NIE powinny być ponownie używane do gotowania!

Jak zrobić domowe mydło

Wymieszać ług

Załóż gumowe rękawice i okulary ochronne i ustaw w bardzo dobrze wentylowanym miejscu, na przykład obok otwartego okna. Jeśli masz dostęp do zewnątrz, zrób ten krok tam. Użyj wagi i miarki, aby ostrożnie zważyć 250 g wodorotlenku sodu i odłóż na bok. Następnie odważ 520 g wody destylowanej do szklanego dzbanka lub innego wytrzymałego, odpornego na ciepło naczynia. Teraz ostrożnie wlej wodorotlenek sodu do dzbana z wodą i mieszaj tak długo, aby upewnić się, że wszystko się rozpuści. To powoduje reakcję chemiczną, która podgrzewa wodę do ponad 93°C i na początku wytwarza silne opary, więc pracuj szybko i zachowaj szczególną ostrożność. (Uwaga dotycząca bezpieczeństwa: Zawsze pracuj w tej kolejności i dodawaj ług do wody. Nigdy nie dodawaj wody do ługu, ponieważ może to spowodować rozpryskiwanie się gorącego roztworu ługu lub nawet wybuch). Następnie schłodź go do 40°C

Przygotuj foremkę i odmierz zapach

Jeśli używasz drewnianej formy lub formy do pieczenia, ostrożnie wyłóż wnętrze woskowanym papierem lub pergaminem, aby później łatwiej było wyjąć mydło. Jeśli podoba Ci się prostota zwykłych prostokątnych kostek mydła i myślisz, że zrobisz więcej niż kilka partii mydła, posiadanie drewnianej foremki sprawia, że ​​proces jest łatwy i spójny. Teraz jest również dobry moment na odmierzenie olejków eterycznych do dodatkowej miarki, aby ułatwić ich późniejsze dodanie. Mieszanie zapachów jest prawdopodobnie jedną z najfajniejszych części robienia mydła.

Rozpuść i wymieszaj oleje

Teraz możesz przygotować mieszankę olejków, do których dodasz ług. Jeśli używasz olejów, które są stałe w temperaturze pokojowej, takich jak olej kokosowy i palmowy, najpierw musisz je stopić, aby można je było zalać. Gdy oleje będą w stanie ciekłym, umieść duży garnek na wadze i zważ każdy olej, aby uzyskać precyzję. Wymieszaj wszystko razem, a następnie sprawdź temperaturę. W następnym kroku oleje muszą mieć temperaturę ok. 35°C.

Zmiksuj

Kiedy zarówno ług, jak i mieszanka olejów mają temperaturę od 25 do 35°C, jesteś gotowy do mieszania. Po zdjęciu garnka z ognia na podstawkę lub powierzchnię bezpieczną dla ciepła, załóż z powrotem rękawiczki i okulary ochronne i ostrożnie wlej ług do garnka z oliwą. Zaczną ze sobą reagować, powodując mętnienie mieszaniny. Rozpocznij miksowanie za pomocą blendera zanurzeniowego, a przez następne 3 do 5 minut zobaczysz, że mieszanina stanie się gęstsza i bardziej nieprzezroczysta. Twoim celem jest mikstura o konsystencji rzadkiego budyniu. Jeśli podniesiesz blender i pozwolisz, aby kilka kropli spadło na powierzchnię mikstury, powinieneś zobaczyć, jak pozostawiają widoczny wzór, zwany „śladem”, zanim opadną z powrotem.

Dodaj olejek zapachowy

Gdy mieszanina mydła osiągnie konsystencję, wmieszaj olejek zapachowy. Ostrożnie wlej gotową mieszankę do wyłożonej mydłem foremki i przykryj pokrywką (lub plastikową folią, jeśli twoja forma nie ma pokrywki). Upewnij się, że trzymasz go poziomo, zawiń całość w ręcznik lub koc, aby go zaizolować, i pozostaw na 24 godziny w przewiewnym miejscu, na przykład na półce.

Do domowego mydła można dodać chociażby suszone kwiaty
Fot. Unsplash.com

Gotowe domowe mydło

Kiedy zegar wskazuje, że minęła 24 godziny, mydło jest gotowe do usunięcia. Wiele drewnianych foremek do mydła ma odchylane boki lub zdejmowane dno, aby ułatwić ten proces. Jeśli używasz formy do pieczenia, może być konieczne użycie noża, aby podważyć bochenek mydła. Pokrój bochenek w paski ostrym nożem. Mydło jest gotowe. Możesz go używać do mycia lub zrobić z niego proszek do prania.

Sprawdź też inne metody na łazienkę zero waste!

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here